Olie- en gasconcern Shell heeft flink last van lagere olieprijzen. Toch denkt topman Ben van Beurden beleggers in 2016 evenveel dividend te kunnen uitkeren als in 2015.
Roerige tijden voor Shell. Olieprijzen zakten woensdagochtend tot een 12-jarig dieptepunt van minder van 28 dollar per vat. Dat doet Shell flink pijn, om te beginnen op de beurs. De koers van het aandeel Shell staat al een tijd onder druk, maar is sinds afgelopen december gedaald van 24 euro naar minder dan 18 euro.
(klik voor uitvergroting)
Dinsdag was Shell met een totale beurswaarde van 114 miljard euro zelfs iets minder waard dat collega-multinational Unilever, bekend van producten als Dove en Knorr. Bij de opening van de beurs in Amsterdam op woensdag zakte het aandeel Shell opnieuw met 4 procent tot 17,19 euro.
Naast de turbulentie op de oliemarkten moet Shell-topman Ben van Beurden de beoogde overname van collega BG in goede banen leiden. In april 2015 kondigde Shell de miljardenovername aan, waarmee vooral de positie op de markt voor gaswinning moet worden versterkt. Maar bij beleggers zijn er twijfels of Shell niet te veel betaalt voor BG, nu olieprijzen zo hard dalen.
Shell: dividend blijft op peil
Woensdag publiceerde Shell, in de aanloop naar een speciale aandeelhoudersvergadering eind januari, alvast cijfers over het vierde kwartaal van 2015. Zie hier voor meer details over de resultaten.
In een toelichting benadrukte bestuursvoorzitter Van Beurden voor de zoveelste keer dat de overname van BG strategisch goed in elkaar zit. "De afronding van de transactie met BG, die we binnen een paar weken verwachten, markeert een nieuw hoofdstuk voor Shell, om het bedrijf te verjongen en het rendement voor aandeelhouders te verbeteren."
Dat laatste is hard nodig gelet op de gedaalde beurskoers van Shell. De grote troef hierbij is het dividend. Shell kondigde woensdag aan dat ondanks alles de winstuitkering in 2016 gelijk blijft op 1,88 dollar per aandeel. Omgerekend tegen de huidige euro-dollarkoers komt dat neer op 1,72 euro per aandeel. En afgezet tegen de slotkoers van het aandeel van afgelopen dinsdag levert dat een rendement van 9,5 procent op.
De kosten van het dividend schat Shell voor 2016 op 15 miljard dollar als de transactie met BG is afgerond. Hoe kan Shell dat betalen, als olieprijzen kelderen en de winst verdampt?
Olieprijs lager, winst Shell keldert
Uit de woensdag gepubliceerde voorlopige cijfers voor 2015 blijkt onder meer dat Shell voor heel 2015 een nettowinst van 1,6 tot 2 miljard dollar verwacht. Ter vergelijking: in 2014 bleef er onder de streep nog 15 miljard dollar over bij Shell.
De operationele winst geschoond voor voorraadeffecten komt over 2015 naar schatting uit tussen de 10,4 en 10,7 miljard dollar, een stuk hoger dan de nettowinst. Maar dat is nog steeds niet genoeg om het dividend van 15 miljard dollar uit te keren.
Om daar meer gevoel voor te krijgen, moet je naar andere zaken kijken. Zo komt de zogenoemde kasstroom uit operationele activiteiten - het geld dat het bedrijf binnenstroomt exclusief boekhoudkundige zaken zoals afschrijvingen - over 2015 naar verwachting uit tussen de 29,2 en en 30,4 miljard dollar, een substantiële som.
Heilig dividend: minder investeren, onderdelen verkopen, snijden in kosten
De kasstroom kan uiteraard niet zo maar worden uitgekeerd aan aandeelhouders. Shell moet jaarlijks miljarden dollars reserveren voor investeringen in olie- en gasprojecten. Daar zet topman Van Beurden echter flink de rem op. Zo wil Shell na de overname van BG in 2016 bij elkaar voor 33 miljard dollar aan investeringen doen, een reductie van 45 procent voor het gecombineerde bedrijf vergeleken met 2013. Toch is dat nog altijd zoveel geld dat dat de operationele kasstroom daar grotendeels voor nodig is.
De olie- en gasreus heeft echter nog twee andere knoppen om aan te draaien: verkopen van bezittingen en verdere kostenreducties. Voor de periode tussen 2016 en 2018 wil Shell voor 30 miljard dollar aan minder renderende bezittingen verkopen. Daarnaast verwacht Shell na de overname van BG voor 3 miljard dollar aan extra besparingen te kunnen boeken in 2016, onder meer door 10 duizend banen te schrappen.
In een notendop: om de bij Shell 'heilige' winstuitkering voor aandeelhouders te borgen, gaat topman Van Beurden minder investeren, onderdelen verkopen en dieper snijden in de kosten.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl